Ayna hastası olan bireyler kendi bedeni ile alakalı kesintisiz tenkit etecek bir şey buluyor ve estetik cerraha koşuyor. Hoş olmayı herkes ister ancak bu istek bir saplantı halini alır ve şahıs kendinde kesintisiz hata arayıp bularak mutsuz olmaya başlarsa… Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Teoman Doğan, ‘hatasız hoşluk ‘ imajının yarattığı bir hastalık olan ‘dismorfofobi’ […]
Ayna hastası olan bireyler kendi bedeni ile alakalı kesintisiz tenkit etecek bir şey buluyor ve estetik cerraha koşuyor.
Hoş olmayı herkes ister ancak bu istek bir saplantı halini alır ve şahıs kendinde kesintisiz hata arayıp bularak mutsuz olmaya başlarsa…
Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Teoman Doğan, ‘hatasız hoşluk ‘ imajının yarattığı bir hastalık olan ‘dismorfofobi’ millet arasında ayna hastalığı olarak öğrenilir hakkında bilgi verdi.
Hastayı dinlemek gerekir Op. Dr. Teoman Doğan: ‘Operasyon evveli şahsın hikayesini dinlemek çok ehemmiyetlidir. Onu bize getiren sebepleri öğrenmemiz gerekiyor. Psikolojik vaziyeti gerçekten çok tanımlayıcıdır. Özellikle çocukluk ve ergenlik yarıyılında suratından veya vücudundaki rastgele bir bölgeden utanan,kendini beceriksiz paydan bu sebeple etrafı tarafından alaya alınan bireylerin duygusal gidişatları çok hassas olabilmektedir.’
Sık sık aynaya bakar Dismorfofobi’si olan bir şahsın estetik harekât sonrası alınan neticeden büyük ihtimalle memnun kalması da muhtemel değil. Bu bireyler kesintisiz aynalarla yakın olmak isterler. Saplantılı derecede kendilerini tahlil halindedirler. Görünümlerinden memnun olmadıkları için de aynalar baktıkça depresif ruh halleri çoğalır. Bütün aksi de görülebilir.
Şahıs hiçbir şartta aynaya bakmayı kabul etmeyebilir. Bu da hastalığın bulgularındandır. Dr. Doğan’a göre, genellikle burnundan veya göğüslerinden şikayet eden bu bireyler kulaklarının veya kalçalarının büyüklüğünden de yakınırlar. Oysa gerçeğinde vaziyet hiç de onların mübalağa ettikleri gibi değildir.
Şöhretlilere benzeme hayali Hastalıkta sıklıkla tesadüfülen bir vaziyet de şahsın kendine rol model olarak şöhretlileri alması. Dr. Doğan, bu mevzu hakkında şunları söylüyor:’Bu tip hastaların çoğu bir namlıya benzemek istiyor. Bunun üzerinde durmak gerekli. Misalin, eline Angelina Jolie’nin fotoğraflarını alıp gelmiş bir kadın hasta, baştan ayağa Angelina Jolie’ye benzemek istediğini söylüyorsa burada bir problem vardır. Böyle bir gidişatta yapılması gereken, şahısları psikiyatrlara yönlendirmektir