Havaların ısınmasıyla beraber ‘terleme’ meseleyi başladı. Ancak bu kokusunu hiç de hoşlanmadığımız vaziyet bedenin su, tuz ve ısı balansını sağlayan fizyolojik bir hadise. Havalar ısınmaya başladı, bu da birliktesi ”ter” meselesini getirdi. Terlemenin basmakalıp oranlarda reelleşmesi gerçeğinde insan sıhhati açısından çok bereketli. Ancak ter kokusu herkesi rahatsız eden makûs bir vaziyet. Sermatoloji Uzmanı Prof.Dr. Ekrem […]
Havaların ısınmasıyla beraber ‘terleme’ meseleyi başladı. Ancak bu kokusunu hiç de hoşlanmadığımız vaziyet bedenin su, tuz ve ısı balansını sağlayan fizyolojik bir hadise.
Havalar ısınmaya başladı, bu da birliktesi ”ter” meselesini getirdi. Terlemenin basmakalıp oranlarda reelleşmesi gerçeğinde insan sıhhati açısından çok bereketli.
Ancak ter kokusu herkesi rahatsız eden makûs bir vaziyet. Sermatoloji Uzmanı Prof.Dr. Ekrem Aktaş, ‘Terleme ve sonrasında terin buğulaşmasıyla bedenin ısı balansı sağlanır.’ biçimindeki açıklamasıyla terleme olayını dikkat topluyor.
Buğulaşıp gider Ter bezlerinin yaydığı akışkan, bedenden atıldıktan sonra buğulaşır ve böylece bedenin ısı balansı korunur. Ayrıca, bedendeki üre, ürik asit, tuz ve öteki hasarlı maddeler terleme yoluyla dışarı atılır. Böylece ter bezleri sanki birer böbrek gibi çalışarak kanın arınılmasına destekçi olurlar. Erişkin bir insan bedeninde takribî 1 milyon ter bezi vardır, başka bir deyişle 1 milyon ufak böbrek, hasarlı maddelerin bedenden atılması için çalışır’ diyor. Tam bunlar terlemenin bizim için ne kadar ehemmiyetli olduğunu gösyeriyor.
Kozmetik kullanırken dikkat Ter kokusundan kurtulmak için kullanılan terlemeyi önleyici kozmetik mahsullerinin bazı riskleri birliktesi getirdiğini bildiren Aktaş, ter kokusundan kurtulmanın en iyi yolunun sık aralıklarla duş yapmak olduğunu söylüyor. Ten gözeneklerinin sarih yakalanmasının insan sıhhati açısından ehemmiyetli olduğuna dikkati sürükleyen Aktaş, ‘Özellikle koltuk altına uygulanan terlemeyi önleyici kozmetik mahsuller, ter bezlerinin ağzının kapanmasına ve dolayısıyla iltihaplanmaya neden olmaktadır. Bu sebeple yaz aylarında koku önleyici kozmetikler sıkça kullanılmamalı, ten gözenekleri sarih yakalanmalıdır. Ter ile dışarı atılan zehirli madde maddeler, ten pak yakalanmayıp bekletilirse, bedene yine emilerek girebilir. Bu sebeple ter kokusundan kurtulmanın en iyi yolu sık aralıklarla duş yapmaktır’ diyor.
Güneş