Hoşluk ve bakım uzmanları, hoşluk ve bakım, stresten temizleme için aromaterapi öneriyor. Aromaterapi nasıl, hangi yağlarla yapılabilir? Hangi yaş ne için verimlidir? İşte A’dan Z’ye Aromaterapi uygulamaları.. Aromaterapik uygulamalar hastalığa tek başına derman bulmaktan öte, gerek beden ve gerekse ruh sıhhati için geniş kapsamlı bir etkileşim oluşturan uygulamalar… Hastalığın seyrine müteveccih doğru yağların sentezi ile […]
Hoşluk ve bakım uzmanları, hoşluk ve bakım, stresten temizleme için aromaterapi öneriyor. Aromaterapi nasıl, hangi yağlarla yapılabilir? Hangi yaş ne için verimlidir? İşte A’dan Z’ye Aromaterapi uygulamaları..
Aromaterapik uygulamalar hastalığa tek başına derman bulmaktan öte, gerek beden ve gerekse ruh sıhhati için geniş kapsamlı bir etkileşim oluşturan uygulamalar… Hastalığın seyrine müteveccih doğru yağların sentezi ile oluşan bir rehabilitasyon önerilse de, rehabilitasyonun kapsamı yalnızca ele alınan hastalığın rehabilitasyonuna müteveccih değil aynı biçimde, hastayı etkileyebilecek çevresel stres, çevresel lekelilik, diet, spor, vb. etkenlere de müteveccihtir.
Aromaterapi de dikkat edilmesi gerekenler!
Aromaterapi, bilgi ve kabiliyet ile uygulandığında emin ve hasarsız bir destekleyici rehabilitasyon biçimidir. Ancak, bazı nebat cinslerinin yağlarının oldukça zehirli olduğu unutulmamalıdır. Misalin, bir çay kaşığından dahi az ölçüde okaliptus yağının ağız yoluyla alınması vefata neden olabilir. Zehirli olmayan miktarlarda dahi aromaterapi temellerine uygun olarak kullanılmayan bazı yağlar, organizmaya hasar verebilir. Aromaterapik yağların kalp ritmini artırabileceği, tansiyonu yükseltip / eksiltebileceği, bayanlarda adet kanamasını artırabileceği, düşüklere sebebiyet verebileceği gibi tesirlerden dolayı aromaterapinin yalnızca şuurlu bir biçimde kullanımı öneriliyor.
Kimler dikkat etmeli?
1 Özellikle gebelik sürecinde ve çocuklara karşı çok dikkatli kullanılmalı.
2 Bazı yağlar oldukça tahriş edici olabildiğinden cilde müteveccih uygulamalarda dikkatli olunmalı.
3 Rastgele bir ilaç kullanım zamanınca aromaterapik yağ kullanılmamalı. Çünkü, aromaterapik yağlar kullanılan ilacın tesirlerini yok edici veya çoğaldırıcı tesir gösterebilirler.
4 Nebatsal yağlar organizma açısından zehirleyici olabilirler. Öncelikle karaciğer ve böbreklerle alakalı tehlikeli gidişatlar ortaya çıkabilir. Zehirleyici özellikleri dolayısıyla kullanım vakitleri, kullanım biçimleri ve dozajları oldukça ehemmiyetlidir.
5 Astım ve eşi rahatsızlıkları olanlar tarafından aromaterapi solunum yoluyla uygulanmamalı.
6 Nebatsal yağlar hiçbir biçimde ve ne nedenle olursa olsun, gözlere tatbik edilmemeli.
7 Aromaterapik nebatsal yağlar allerjik bünyelerde dikkatle uygulanmalı.
8 Pekçok nebatsal yağ, ciltte güneşe karşı hassasiyet vaziyeti doğurabilir. Bu vaziyet, ciltte güneş yanıklarına sebebiyet verecektir. Bu cins yağların kullanımı sonrasında minimum 12 saat güneşe çıkılmamalı.
9 Kafur, karabiber, okaliptüs ve pek çok nane çeşidi diğer rehabilitasyonların tesirlerini yok edeceğinden, diğer bir rehabilitasyon biçimi sürecinde aromaterapi’den uzak durulması zorunludur.
10 Aromaterapi sonrası oluşabilecek sersemlik hissi neticesinde taşıt, iş makinaları vb. aletlerin kullanımı mahzurludur.
11 Gereğinden uzun vakit uygulanan solunum yollu aromaterapik rehabilitasyon baş sızısı, kusma ve baş dönmesine yol açabilir.
12 Pek çok migren çeşidi için geçerli olmak üzere, migren hamleleri sırasında aromaterapik rehabilitasyon uygulanması, vaziyeti daha da makûslaştırabilir.
13 Yeni ve / veya erken doğan / prematüre bebeklere aromaterapi netlikle uygulanmamalı.
14 Nebatsal yağlar çocukların ulaşımından uzak, kilit altında muhafaza edilmeli ve netlikle ağız yoluyla alınmamalı.
15 Evde muhafaza edilen aromaterapik yağ şişeleri etiketlenmeli, damlalıklı bir şişe ve çocuklar tarafından açılamayacak bir kapak ile emniyete alınmalı.
16 Aromaterapik yağların ağız yoluyla alınması vaziyetinde en kısa zamanda tıbbi müdahale zorunludur. Müdahalede bulunan hekime hangi aromaterapik yağın alındığının bildirilmesi yararlı olacaktır.
17 Aromaterapinin hekim kontrolu altında kullanımında bebekler, erişkinler ve yaşlılar için değişik dozlar zorunludur. Bazı yağlar ise aromaterapi sırasında netlikle kullanılmazlar.
18 Bergamot, greyfurt, limon, ağaçkavunu, portakal, turunç ve melekotu gibi yağlar fotosensitiviteyi güneşe karşı duyarlılık artıracağından güneşte veya solaryum’da kullanılmamalı.
19 Yüksek tansiyonu olan şahıslarca biberiye kullanılmamalı.
20 Epilepsi / sara rahatsızlığı bulunan bireylerde rezene, okaliptus ve kekik kullanılmamalı. 21 Diabet rahatsızlığı olan bireylerde okaliptus, ıtır ve limon kullanılmamalı.
22 Karanfil, fesleğen, palavracı mirha, ardıç, biberiye, tatlı mercangüç, oğulotu, adaçayı, rezene, anason, servi, yasemin, hardal, karaturp, ingiliznanesi, kekik ve melisa gibi yağlar gebelik zamanınca netlikle kullanılmamalı.
23 Anason, hint limonu, havuç tohumu, tarçın, karanfil, kekik ve kafur gibi yağlar diğer bir yağ ile karıştırılarak seyreltilmeden, saf olarak kullanılmamalı.
24 Tarçın ve karanfil surat bölgesinde kullanılmamalı.
25 Fesleğen, rezene, hin tlimonu, biberiye, limon verbena ve diğer asitli yağlar duyarlı ciltlerde kullanılmamalı.
26 Aromaterapik yağlar ağız yoluyla alınmamalı.
27 Ateşli hastalıklar ve ateş, ten veya eklem irinleri, bilinmez kaşıntı ve kızarıklıklar, ödem ve şişmeler, bilinmez cerahatli vaziyetleri, yaralar, spor yaralanmaları ve burkulmalar, adale yırtılmaları veya bağ dokusu yaralanmaları, kemikler kırıkları, sarih yaralı yanıklar, varisler, kanser cinsleri ve operasyon sonralarında rehabilitasyon kastıyla aromaterapi uygulanmamalı.
Aromaterapi ne zaman, nasıl uygulanır?
Banyo: Banyo suyunuzun içine 10-15 damla kadar yağ damlatınız. Nebatsal yağların suda erimesi güç olduğundan iyice karıştırınız ve suda karışmadan bir araya gelen yağların cildinize dolaysız temasını önleyiniz. Yağların göz ile temasını yasaklayınız.
Sabun: Natürel Aromaterapi sabununu hergün kullanabilirsiniz. Bunun dışında akışkan sabun uygulamaları için, 100 gr akışkan sabuna takribî 20 damla yağ karıştırınız. Kullanmadan evvel iyice çalkalayınız.
Beden/Masaj Yağı veya losyonu: 30 gr. taşıyıcı yağa zeytinyağı, jojoba, ayçiçeği yağı gibi 15 damla nebatsal yağ lavanta, papatya, yasemin gibi karıştırarak masaj biçiminde uygulayınız.
Koku: Taşıyıcı yağ ile karıştırılmış nebatsal yağları dirsek içi, boyun, diz gibi bölgelere birer damla uygulayarak parfüm biçiminde kullanabilrsiniz.
Şampuan: 30 gr. şampuan içine 12 damla nebatsal yağ karıştırarak saç diplerine masaj yaparak yıkayınız.
Saç Fırçası: 3 damla nebatsal yağı saç fırçanıza/tarağınıza sürerek saçlarınızı tarayınız.
Surat yağ / kremi: 30 gr. yağ veya surat kremine 8 damla nebatsal yağ karıştırarak kullanabilirsiniz.
Kompres: Bir kase sıcak su içine 5 damla nebatsal yağ ilave ederek karıştırınız, karışım içinde nemlendirdiğiniz bezi sıkarak bedeniniz üzerine sararak uygulayabilrisniz..
Eviniz ve otomobiliniz için teklifler Oda / Araba kokusu: 50 gr. pak su içine 15 damla kadar nebatsal yağ karıştırarak sprey biçiminde odanız/otomobilinizdeki makûs kokuları natürel yoldan giderebilirsiniz.
Tuvalet kokusu: Sifon suyuna 2-3 damla nebatsal yağ karıştırarak tuvalet kokusu olarak kullanabilirsiniz.
Aromaterapi kaseleri: Mum veya elektrikli aromaterapi kasesi içine damlattığınız nebatsal yağ buğulaşarak bulunduğu etraftaki makûs kokuları giderecektir.
Aromaterapi taşları: Aromaterapi taşları üzerine damlatılan nebatsal yağlar odanıza güzel koku verecektir.
Aromaterapi mumları: Aromaterapi mumları odanıza hafif ve güzel bir koku verecektir.