İstenmeyen çillerden kurtulmanın yollarını değişik değişik yöntemler ile çillerden kurtulmaya çalışmışızdır. Çil, tende, güneşe maruz kalma neticeyi beliren, minik kirlerdir. Bunlar, daha fazla, lokalize güneş yanıklarına benzetilebilir ve ekseriyetle sarışın veya kızıl saçlılarda görülen melanin pigmenti birikimidir.Çiller organizmanın cildi ültraviyole güneş ışınlarından gözetmek için verdiği natürel tepki neticeyi ortaya çıkarlar. Soğuk aylarda organizma güneş ışınları […]
İstenmeyen çillerden kurtulmanın yollarını değişik değişik yöntemler ile çillerden kurtulmaya çalışmışızdır. Çil, tende, güneşe maruz kalma neticeyi beliren, minik kirlerdir. Bunlar, daha fazla, lokalize güneş yanıklarına benzetilebilir ve ekseriyetle sarışın veya kızıl saçlılarda görülen melanin pigmenti birikimidir.Çiller organizmanın cildi ültraviyole güneş ışınlarından gözetmek için verdiği natürel tepki neticeyi ortaya çıkarlar. Soğuk aylarda organizma güneş ışınları tesirsiz olduğundan bu kadar güçlü gözetmeye gerek dinlemez ve bu sebepledir ki, çiller genellikle ilkbahar ve yaz aylarında kendilerini gösterirler.
Korunma ve Rehabilitasyon Yöntemleri: Bu aylarda insanların cildini güneş kremleri, gözlükler, şapkalarla güneşderi gözetmesi, en sıcak saatlerde direk güneş ışınlarına maruz kalmamak için güneşe çıkmamaları lüzumludur. Tam bu koruma ihtiyatlarına karşın çiller artık oluştuysa onlardan kurtulmak için bir ekip operasyonlar yapılabilir.
Çillerden kurtulmak için yaygın olarak kullanılan natürel rehabilitasyon yöntemleri yanında tıbbi çözümleri de vardır. Lazer rehabilitasyonu, kriyoterapi dondurarak rehabilitasyon, hydroquinone gibi. Seçenek rehabilitasyon yöntemlerini ilk başta seçim edilmesinin sebebi ekonomik ve natürel olmalarıdır. Çillerle savaş kolay değildir, hemen pes edilmemesi gerekir.
Cilt kirlerinin rehabilitasyon tarihi çok daha önceki yarıyıllara uzanıyor. Daha Önceki Mısır ve Yunanistan ’da bunun için muhtelif yöntemler kullanıldığı öğrenilmektedir. Asırların yöntemleri jenerasyondan jenerasyona aktarılarak günümüze kadar erişmiştir. Daha Önceki yarıyıllardan beri karahindiba ve yaban turpunun koyu cilt rengini açtığı ve pigment kirlerini iyileştiği öğrenilmektedir. Daha sonra bu nebatlara salatalık ve limon da ilave edilmiştir. Bu nebatlarda bulunan maddeler tenin altına geçip, koyu pigmenti tesirsizleştirerek cildi arınmaktadır. Aynı zamanda meyvelerde meyve asidi bulunmaktadır. Bu meyve asidi kozmetolojide kimyevi peeling olarak kullanılmaktadır ve gençleştirici kremlerin içeriğini oluşturur.
Ev şartlarında tabiatın insanlara hediye ettiği bu nebatları kullanılabilir; karaturp yaban turpu, karahindiba ve salatalık. En kolay yöntem salatalık maskesidir. Taze sebzeleri arınılarak, dilimlenip surata yerleştirilir. Bir başka, daha tesirli bir yöntem de, salatalığı rendeleyip suyunu elde etmek ve bu suyu kullanmaktır. Taze bunalmış limon suyunun da iyi geldiği söylenmektedir. Yalnız ihtiva ettiği asit sebebiyle cildi tahriş edici özelliği bulunduğundan dolayı en fazla 20 dakika yakalanabilir. Sonra maske çıkarılmalıdır. Daha az tesirli yöntemler olarak ise çilek, frenk üzümü, domates maskeleridir. Bu mahsulleri hafif dereceli limon suyu veya ıhlamur çiçeği suyu bir kadeh kaynayan suya bir yemek kaşığı ıhlamur ile çıkarmanız önerilir. Sebze ve meyveler taze, mevsiminde ve hormonsuz olmalıdır.
İlk bakım maskesinden sonra tam çiller yok olmaz. Bunun için 2-3 haftalık “maskeleme” gerekir. Seyrek de olsa netice olarak çillerin olduğu kısmın daha sarih kaldığı bir netice ortaya çıkabilir. Bu tesiri ortadan kaldırmak için oto bronzlaşma mahsulleri kullanılır. Bu mahsuller cilde uygulanır ve cilt denk bir renk alır.
Bu operasyonlarda sonra güneşderi korunmak için kesinlikle losyon ve kremler kullanılmalıdır. Cilt güneşe karşı oldukça duyarlılaşmış olabilir, hatta güz güneşi dahi yine çillerin oluşmasına neden olabilir, dikkatli olunmalıdır.