Kış aylarında cilt rahatsızlıklarının görülme sıklığı da çoğalıyor. Rüzgar, düşük nem, lekeli hava ve kapalı etraflarda uzun zaman zaman geçirme gerekliliği sivilcelerin, sedef ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarının artmasına neden oluyor. Kışın cilt sıhhatini bozan etkenler çoğalıyor Cildimiz her an dış dünyayla iletişim halinde olduğundan fiziksel etmenlerden ciddi oranda etkileniyor. Özellikle kış aylarında cilt sıhhatini […]
Kış aylarında cilt rahatsızlıklarının görülme sıklığı da çoğalıyor. Rüzgar, düşük nem, lekeli hava ve kapalı etraflarda uzun zaman zaman geçirme gerekliliği sivilcelerin, sedef ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarının artmasına neden oluyor.
Kışın cilt sıhhatini bozan etkenler çoğalıyor Cildimiz her an dış dünyayla iletişim halinde olduğundan fiziksel etmenlerden ciddi oranda etkileniyor. Özellikle kış aylarında cilt sıhhatini tehdit eden etkenler çoğalıyor. Kışın özellikle soğuk, lekeli ve kuru hava, düşük nem, rüzgar ve asit yağmurlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu natürel etmenlerin yanı gizeme kışın gelmesiyle beraber zamanımızın büyük bir kısmını kapalı etraflarda geçirmemiz cilt sıhhatini negatif etkiliyor. Melatoin hormonunun güneşsiz etraflarda daha fazla salgılanmakta ayrıca insanların kış aylarını daha stresli ve bunalıma meyilli geçirmelerine neden oluyor. Bu etkenlerin birleşmesi; iltihaplı sivilce sivilce ve egzama gibi cilt hastalıklarının görülmesinin yanı gizeme stresle tetiklenen sedef, vitiligo gibi ehemmiyetli ten hastalıklarının da çoğalmasına neden oluyor. Ayrıca soğuk havanın neden olduğu cilt kuruluğu, cildin ihtiyarlama sürecini de süratlendiriyor.
Kuru cilt tipine sahip olanlar daha dikkat etmeli Yaşlılar, çocuklar ve teni kuru olanlar kış mevsiminden en çok etkilenen tehlike etkenini oluşturuyor. Bu aylarda havadaki nem eksilirken kalorifer, soba ve klima gibi aygıtlar nem oranını daha da alta sürüklüyor. Bu düzeyde ten kuruluğuna bağlı büyüyen veya şiddetlenen ten hastalıklarının önlenmesinde ıslatıcıların kullanılması büyük ehemmiyet taşıyor. Cilt pakliğinde, cildin PH bedeline uygun tıbbi paklik mahsulleri kullanılmalı. El pakliği için kullanılan sabunların, surat pakliği için kullanılması son derece yanlıştır. Zira el teni, surata oranla daha kalındır, bu surattan cilt tipinize uygun arınıcıların kullanılması gerekmektedir. Günde birkaç defa duş almak, sık sabun kullanmak cilt kuruluğunu artıran etkenlerdendir. Özellikle çok sık duş alan şahıslar, cilt bakımlarını ilgisizlik etmeyerek, banyodan sonra kesinlikle ıslatıcı kullanmalıdırlar. Ayrıca cildi yağlı olanlar,cildi nemle buluşturmamalı; kuru cilde sahip bireyler de kış aylarında ıslatıcı kullanmalıdırlar.
Cildinizin gereksinimi nem Soğuk havanın cildinize yaptığı negatif tesirini önlemek için ıslatıcı kremler dışında, caddeye çıkıldığında soğuktan gözetici kıyafetler giyilmesi ve eldiven kullanılması faydalı olur. Konutların ıslatılması da cilt ıslatılması kadar ehemmiyetli. Kalorifer peteklerinin üzerine ıslak havlu konulması; soba kullanılıyorsa, sobanın üzerine su koyulması odanın ıslatılması açısından yararlı olacaktır. Günde en az 1-1.5 litre su içilmesi de tendeki nem oranını artıracaktır. Saçların lekeli olması ve saçlarınızın kuru havayla temasından dolayı saçlarınızın bere veya şapka kullanılarak korunması da yararlı olur.