• DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %0,17
  • ALTIN
    %1,40
  • BIST
    %3,14
Saç Kıran Bitkisel Tedavisi

Saç Kıran Bitkisel Tedavisi

Alopesi tıp dilinde saç kaybı anlamına gelmektedir. Alopesi areatada ise saçlarda aniden yuvarlak saçsız alanlar oluşturacak biçimde dökülme olmasıdır. Alopesi areata otoimmun bir hastalıkdır. Otoimmun hastalıklarda meçhul br sebeple bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar. Bu gidişatta kıl kökleri çevresinde bulunan lenfosit sınan hücreler sitokin diye adlandırılan kimyeviler salgılarlar ve […]

Alopesi tıp dilinde saç kaybı anlamına gelmektedir. Alopesi areatada ise saçlarda aniden yuvarlak saçsız alanlar oluşturacak biçimde dökülme olmasıdır. Alopesi areata otoimmun bir hastalıkdır. Otoimmun hastalıklarda meçhul br sebeple bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar. Bu gidişatta kıl kökleri çevresinde bulunan lenfosit sınan hücreler sitokin diye adlandırılan kimyeviler salgılarlar ve bu da saçlarda dökülmeye neden olur. Hastalığın yenilen besinlerle bir ilişkisi yoktur. Öteki sağlık problemlerinde olduğu gibi hastalık stressli bir olaydan sonra başlayabilir, fakat bu olguların hepsinde yoktur.
Alopesi areata apaçık bir rahatsızlık vermediği için, genellikle berberler tarafına tespit etilir. Saçın gelişmesi durur ve kökünden ayrılır. Alpopesi areata üç safha gösterir. İlk olarak saçlar aniden dökülür, sonra dökülen alanda genişleme olur. Son olarak da saçlar başlangıçta renkleri beyaz veya gri olarak çıkmaya başlarlar. Bu ayları hatta seneleri alabilir. Yeni kıllar çıkarken öbürleri dökülebilir. Etkilenen hastaların %5 ine kadar olanında tüm saçlar dökülebilir. Bu vaziyete alopesi totalis denilir ve çok uzun sürebilir. Hastaların %1 inden azında beden kılları tamamiyle dökülür, bu vaziyet alopesi üniversalis olarak öğrenilir.
REHABİLİTASYON Yaygın saç kaybı vaziyetinde emin bir rehabilitasyon yöntemi yoktur. Kortizon kapsayan haplar, PUVA dediğimiz bir ışık rehabilitasyonu uygulanabilir. Fakat bu rehabilitasyonların bir ekip yan tesirleri vardır. Hastalığın rehabilitasyonunda bir çok değişik alternetif yöntem kullanılır. Fakat bu rehabilitasyonların neticeleri değişkendir. Bazı losyonların kullanılması bazı bireylerde saçların çıkmasına neden olmaktadır. Bu emelle kortizonlu ilaçlar veya minoksidil ve tahriş edici bir casus olan ditranol kullanılabilir Ne yazık ki hastalıkta kesin çözüm sağlayabilecek rehabilitasyon yoktur. Hastalık yavaş bir biçimde kendiliğinden iyileşebilir. Bazen yeni gelen saçlar beyaz veya gri renktedir, daha sonra orijinal renklerine dönerler. Saç kıran hakkında daha detaylı bilgi için hekiminize müracaat etiniz.
Saçkıran için nebatsal Rehabilitasyon * Saçkıran: Rehabilitasyona hastalıklı yerdeki saçları traş etmekle başlanır. Saçlar haftada en az iki kere yıkanır. * Saçkıran için 6 kadeh suya bir avuç kepek konur kaynatılır. Süzülür. Suyuna bir kadeh taze bunalmış limonsuyu konur saçlar yıkanır. * Saçkıran için Bir kahve fincanı yeni bunalmış kuru soğan suyu ile bir çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılır hasta yerlere sürülür. * Saçkıran için: 7 ceviz içi çıkarıp yıkayın ve ufalayın. Külün üzerine ceviz, bir tutam ezilmiş mazı, bir tatlı kaşığı toz çam sakızı, eritilmiş bal mumu, eritilmiş zift ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı konur yoğrulur. Başı küllü su ile yıkayıp sonra hasta yere yapılan karışım sürülür. * Saçkıran için: Bir ölçü taze ak kızıl ağaç yaprağı mikserden geçirilir. Bir tülbent dayanağıyla suyu bunalıp elde edilen öz suyu hastalıklı bölgeye sürülür. * Saçkıran için: Bir litre suyun içine toz haline getirilmiş bir avuç defne tohumunu içindeki su bitip lapa olana kadar kaynatın. Tülbenten süzün lapayı hastalıklı yere sürün.
Millet arasında saçkıran veya kılkıran olarak öğrenilen Alopesi Areata hastalığı, rastgele bir bulgu ortaya çıkmadan, saçlı ten, kaşlar, kirpikler, sakal bölgesi ve beden kıllarının tüm bedende apaçık bir biçimde dökülmesi hastalığıdır.
Genellikle hastalık sıklıkla nükseder ve saçkıranın nasıl izleyeceği bilinmeyen. Bu surattan hastaların hayatlarını fizyolojik ve psikolojik açılardan negatif güzergahta etkileyebilir.
Saçkıranın nedenleri genellikle stres, hücresel ve humoral bağışıklık, endokrin, bulaşıcı ve asapsal etmenler ve genetik özelliklere bağlanmakla beraber, hastalığın sebebi bütün olarak öğrenilememektedir.
Saçkıran Kimlerde Daha Sık Görülür?
Saçkıran dünya çapında düşünüldüğünde bölgesel bir rahatsızlık değildir. Tüm dünyada sıklıkla görülür. Her bin şahıstan birinde görülen hastalığın görülme oranı, sağlık kurumuların dematoloji kısımlarına müracaat eten hastalar arasında %1-2 etraflarında izlemektedir.
Saçkıran cinsiyete bağlı bir hastalık değildir. Bayanlarda da, erkeklerde de görülme ihtimali aynıdır. Hastalık muhakkak bir yaş aralığına bağlı olmasa da, saçkıran hastalarının %60 ’ı, 20 yaşına ulaşmadan evvel hastalığın ilk bulguları ortaya çıkar.
Saçkıran Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Hastalıktaki saç dökülmesinin ana sebebi, hastanın bağışıklık sisteminin, hastanın kıl foliküllerini hastaya aitmiş gibi idrak etmemesi, yabancı olarak tanıması ve yalanlamasıdır. Bununla birlikte, hastanın neden yalnızca muhakkak bölgelerinde bu gidişatın baş gösterdiği ve dökülen kılların neden yine gelişebildiği öğrenilmemektedir.
Hastalığın bağışıklık sistemine bağlanması, uslara, saçkıran hastalığı olan şahısların öteki özbağışıklık hastalıklarına da sahip olma olasılıklarını getirebilir. Tiroid, şeker hastalığı, addison ve vitiligo gibi özbağışıklık rahatsızlıkları, saçkıran hastalarında, sağlıklı bir insana göre daha kolay büyüme oranına sahiptir.
Saçkıran hastalığı bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Hastalık, vitamin noksanlığına veya beslenme bozukluğuna bağlanamaz. Ancak stres, derin yeis, gerilim, ayrılma ve kaza gibi olaylar hastalığı tetikleyebilir.
Saçkıran Hastalığı için Uygulanan Genel Rehabilitasyon Yöntemleri Nelerdir?
Belirtmeliyiz ki, alttaki yöntemler yalnızca bilgi almanız açısından verilmiştir. Rehabilitasyonlar netlikle dermatolog bir hekim tarafından uygulanmalıdır.
1 Steroid krem ve saçlı ten uygulamaları: Günde iki defa kel alanlara hudutlu bir zaman için steroid krem sürülür.
2 Steroid tablet uygulaması: Yüksek dozda steroid tablet, saçın yine gelişmesini sağlayabilir. Fakat geçici bir rehabilitasyondur. Rehabilitasyona ara verildiğinde veya rehabilitasyon vazgeçildiğinde saçkıran genellikle nükseder.
3 Yerel steroid enjeksiyonları uygulaması: Kafa teninde ve kaşlarda uygulanmaktadır. Saç ve kaş kaybı minik yamalar biçiminde olduğunda uygulanan en tesirli rehabilitasyon yaklaşımı olduğu bir çok etrafta kabul görmektedir.
4 Ditranol krem uygulaması: Ditranol krem psoriasis isminde, değişik bir ten hastalığında kullanılır. Tende irritasyona neden olan krem, bazen kel alanlardaki saç gelişmesini uyarabilir.
5 Kontakt duyarlandırıcı uygulaması: Hastada, kimyevi bir madde ile alerji oluşturmayı temel alır. Kel olan bölgeye bu kimyevinin çok düşük konsantrasyonu – genellikle haftada bir defa – uygulanır. Bu uygulama hafif derecede inflamasyonu devam ettirmek için yeterlidir.
6 Ultraviyole ışık uygulaması: Ten, alınan bir tablet veya uygulanan bir krem yoluyla ışığa alıngan vaziyete getirilir. Sonra kel alanlar, birkaç ay süresince, haftada iki veya üç defa, ultraviyole ışığa maruz vazgeçilir.
7 Minoksidil losyon uygulaması: Losyonun kel bölgelere uygulanması, saç gelişmesi mevzusunda, bazı hastalara takviyeci olabiliecek kalitededir.
Minoksidil erkek ve bayanlardaki saç dökülmeleri mevzusunda FDA tarafından onaylı bir ilaçtır. Saç köklerine, meçhul bir biçimde tesir eden minoksidil, bazı hastlarda, zayıflaşmış saç köklerini canlandırır ve saçların tekerrür kalınlaşmasını sağlar. Minoksidil ’in satışı, Rogaine, Kirkland gibi markalar aracılığıyla yapılır.

Yafta Saç Dökülmesi şeker hastalığı kellik kıl folikülleri saç dökülmesi ve stres saçkıran saçkıran rehabilitasyon yöntemleri saçkıran rehabilitasyonu stres ve saç dökülmesi Saçkıran Hastalığı için Uygulanan Genel Rehabilitasyon Yöntemleri Nelerdir? Saçkıran Hastalığının Sebepleri Nelerdir? Saçkıran Kimlerde Daha Sık Görülür?

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?