Çok gözenekli ve iyi arınılmayan ciltlerde siyah nokta oluştuğunu belirten uzmanlar, hem görünüm hem de sağlık açısından siyah noktaların yaradılışının yasaklanabileceğini kaydoldu. Gözenekler yağ üretip salgıladıkları için cildi alerjiden ve etraf kirliliğine gözetiyor. Şayet gözenekler olmasaydı, yağlar tenin altına iner, yüzde kistler oluşur ve ten altında enfeksiyonlar alana kazançtı. Ancak çok gözenekli ciltlerde, şayet cilt […]
Çok gözenekli ve iyi arınılmayan ciltlerde siyah nokta oluştuğunu belirten uzmanlar, hem görünüm hem de sağlık açısından siyah noktaların yaradılışının yasaklanabileceğini kaydoldu.
Gözenekler yağ üretip salgıladıkları için cildi alerjiden ve etraf kirliliğine gözetiyor. Şayet gözenekler olmasaydı, yağlar tenin altına iner, yüzde kistler oluşur ve ten altında enfeksiyonlar alana kazançtı. Ancak çok gözenekli ciltlerde, şayet cilt iyi arınılmıyorsa siyah nokta oluşuyor. Uzmanlara göre hem görünüm hem de sağlık açısından siyah noktanın oluşmasını yasaklamak gerekiyor. Yağlı ciltlerde gözeneklerin daha sarih olduğuna dikkati sürükleyen uzmanlar, rastgele bir sağlık problemi yaşayıp rehabilitasyon emelli ağır ilaçların kullanılmasıyla da cildin yağlanabildiğini kaydoldu. Cildin yağlandığı zaman gözeneklerin açıldığını ifade eden uzmanlar, yapılan araştırmalar sonunda ultraviyole ışınlarının da gözenekleri genişlettiğinin tanımlandığını vurguladılar.
İşte uzmanlara göre sivilceyle başa çıkmanın yolları:
Gözenekleri Daraltmak İçin: Gözeneklerin açılması için ilk etapta gözenekleri kapatmaya çalışmak yerine, yağ ifrazatını durdurmak ya da dengelemek gerekli. Yağlı ciltler her zaman su ölçüyü az olan ciltlerdir. Su ölçüyü az olduğu zaman ölü hücrelerin doku yüzeyine çıkıp asitli katman ile koruma etkeni oluşturması güçleşir. Bu sebeple cildin yüzeyi dış etmenlerden hasar görür. O halde ciltteki su ölçüyü çoğaldırılmalıdır. Yağ ifrazatının yavaşlatılması, ciltteki su ölçüsünün artırılmasıyla muhtemeldir. Bunun için de su bazlı mahsuller kullanılması ve doğru mahsulün kullanılması koşuldur. Cildinize uygun mahsulü kullanmak için de bir uzmana danışmanızda fayda var. 35 yaş altı ciltlerde, gözenekler kendiliğinden kapanır. Balanslı bir cildin gözenekleri kendiliğinden kapanır. 35 yaşın altındaki genç ciltlerde gözeneklerin kapanması basittir. Şayet cildin su ve yağ balansı düzelirse gözenekler ya kendiliğinden, ya bakımla ya da maskeyle kapatılabilir. Ama yaşınız 35’in üzerindeyse ten kalınlaşmış, çizgiler kırık çizgi haline gelmişse, bu gözenekleri kapatmak azıcık daha güçtür. Gözenekleri kapatmak için gayret vermek yerine, daha fazla gelişmelerini önlemek daha iyi bir çözümdür.
Gözenekleri Arınan Bantlar İşe Yarıyor mu? Siyah noktaları eksiltmek için uygulanan usullerden biri de bantlardır. Siyah noktaları kimi zaman tümüyle ortadan kaldıran bu bantların kullanımı çok basittir. Bantları yapıştırmadan evvel uygulayacağınız alanı nemlendiriyorsunuz, suyla beraber yapışık bir özelliğe kavuşan bandı yapıştırıp kuruyunca çıkartıyorsunuz. Ancak siyah noktaları alan bu bantlar, gözenekteki yağları boşaltamıyor. Oksitlenen kısmı alabilen bantların, dokunun içindeki kanalı kapatan yağ kütlesini alması olası değil.
Siyah Noktalardan Nasıl Kurtulursunuz? Siyah noktalar oluştuktan hemen sonra bir uzmana müracaat etip arındırılarak, uygun mahsulle tekerrür oluşmamasını sağlamak gerekir. Oluşmaması için de cildi, sabah akşam arınmak gerekir. Fakat bunu sabunla yapmak doğru değil.
Cildi Nasıl Arınmalı? Cildi, cinsine göre arınma sütü ve tonikle arınmak en doğrusudur. Ardından sürülecek bir ıslatıcı kremle bakım bitirilebilir. Makyaj yapılmasa dahi, gündüz çok kirlenen cildi akşam kesinlikle arınmak gerekir.
Siyah Noktalarınızı Siz Arınmayın: Yapılan yanlışlardan biri de siyah noktaları şuursuzca sıkmak. Böylece kılcal damarlarda ve doku altı hücrelerinde tahribat alana gelebiliyor. En iyisi bir cilt uzmanına gidip siyah noktaları arındırmak”.