Travma, geçirilen operasyonlar, yanık, bazı cilt infeksiyonları yara izi oluşturan sebeplerin başında kazanç. Ten üzerinde oluşan yaralar, yaralı bölgenin kendi orijinal dokusu, başka bir deyişle ten dokusu ile onarılmazlar. Yaralar, beden tarafından oluşturulan ve orijinal dokudan değişik, fibröz doku olarak adlandırılan özel bir onarım dokusu ile iyileşir. Ten üzerinde yara izi olarak görünen doku, […]
Travma, geçirilen operasyonlar, yanık, bazı cilt infeksiyonları yara izi oluşturan sebeplerin başında kazanç. Ten üzerinde oluşan yaralar, yaralı bölgenin kendi orijinal dokusu, başka bir deyişle ten dokusu ile onarılmazlar. Yaralar, beden tarafından oluşturulan ve orijinal dokudan değişik, fibröz doku olarak adlandırılan özel bir onarım dokusu ile iyileşir. Ten üzerinde yara izi olarak görünen doku, olağan ten dokusu değil, fibröz dokudur.
Yara izlerinin ten üzerinde, tenden değişik bir görünüm oluşturmasının sebebi budur. Buradan, tenin tüm katlarını içine alan her yaranın, yerinde bir iz vazgeçerek iyileşeceği ve yara izlerinin hiçbir biçimde ortadan kaldırılamayacağı neticesini çıkarabiliriz. Yaraların iyileşmesi, bireyden şahsa oldukça değişiklik gösteren bir özelliktir. Yara iyileşmesinin özellikleri, şahsın yaşına, ırkına, genetik etmenlere, yaranın beden üzerinde bulunduğu bölgeye göre değişiklikler gösterir. Yara izleri görünümü etkileyecek biçimde oluştuğunda, yapılabilecek bazı teşebbüsler ile aşikarlığı eksiltilebilir, kamufle edilebilir, ancak tamamen yok edilemez. Uygulanacak cerrahi yöntem yara izinin özelliklerine göre değişiklikler gösterir. Özellikle geniş, çökük, güzel gözükmeyen izler yapılacak düzenlemeler daha ince, düzgün bir hale getirilebilir. Geniş bir yüzeyi kaplamayan, kalın bir çizgi biçimindeki yara izleri, cerrahi olarak çıkarılıp, estetik görünümü daha iyi, daha ince ve daha az aşikar bir iz vazgeçecek biçimde duyarlı teknikler uygulanarak tekerrür dikilebilir Dikiş Atılan Yerde İz Kalırmı?
Kesilen, dikilen her yerde bir iz kalır. Ancak izin nederece kalacağı; netin doğrultusuna, cilt altı dokuların onarılıp onarılmamasına, kullanılan dikiş materyaline, cerrahın hünerine ve şahsın yara iyileşmesine göre değişmektedir. Yalnızca dudakta, göz kapağı kıvrımlarında, parmak ucu gibi çok iyi kanlanan yerlerde izler kalmamaktadır. Estetik Dikiş Nasıl Olur?
Gerçeğinde estetik dikiş diye bir şey söz mevzusu değildir. İyi yapılmış, anatomik olarak onarılmış ya da bu kaidelere uyulmamış dikiş diye bir anlayış mevcuttur. Yalnızca cilt altından atılan ve alınmayan dikiş estetik dikiş değildir. Jilet izleri Geçermi?
Kolda ya da bedende alana gelen jilet ve kesi izlerini tamamen yok etmek tıbben muhtemel değildir, ancak bu izler daha iyi hale getirilebilir. Kalın, kaba izler ince hale getirilebilir, doğrultuyu bizim açımızdan makûs olan izlerin doğrultuyu değiştirilebilir, birden fazla olan izler tek bir iz haline getirilebilir. Plastik cerrahide de izler olur ancak bu izler bedenin kendi çizgileri içinde saklanmaya çalışılır. Yeniden kullanılanmalzemeler son derece incedir. Bunun neticesinde kalacak iz de asgari olur İz Düzenleme İşlemi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Evvelki harekâttan ya da yaralanmanın üzerinden en az 6 ay geçmesi gerekmektedir. Daha evvel yapılacak işlemlerde netice ideal olmayacaktır. Ten üzerinde geniş bir yüzeye sahip hafif pürüzlü olan yara izlerine dermabrazyon uygulanarak yüzey, daha pürüzsüz bir hale getirilebilir. Yaralar, bazı bireylerde, ten yüzeyinden dışarıya doğru taşacak biçimde şişkin, oldukça sert, kaşıntılı, kırmızı renkli, makûs bir iz vazgeçerek iyileşir. Bu biçimde büyüyen yara izi yaradılışına keloid denir. Keloid, şahsın yaşı, ırkı, genetik yapısı, yaranın beden üzerinde bulunduğu bölge gibi etmenlere bağlı olarak büyür. Bir yara iyileşirken keloid büyüyeceği sezildiğinde, steroidli pomatların kullanımı, silikon krem ya da silikon sargı uygulamaları ile keloid gelişimi durdurulabilir. Keloid büyüdüğünde özel vaziyetler olmadıkça operasyon ile revizyon düşünülmez. Zira operasyon ile oluşturulan yara iyileşirken tekerrür keloid büyür. Böyle gidişatlarda keloidin içine uygulanan steroidli ilaç injeksiyonları ve silikon sargı uygulamaları daha uslucadır. Operasyon, ancak geniş yüzeye yayılmış, oldukça sert, şahsa rahatsızlık veren ve operasyon dışı uygulamalara cevap alınamayacak keloidlerin revizyonu için düşünülebilir. Oluşan her yara, insanın biyolojik yapısından kaynaklanan sebeplerden dolayı yerinde az da olsa bir iz vazgeçerek iyileşir. Yara izlerinin yok edilmesi muhtemel olmasa dahi uyguladığımız teknikler ile yara izlerini daha az aşikar ve daha az dikkat toplayan bir hale getirmek muhtemeldir.