Ülkemizde batı ve güneybatı anadoluda yetiştirilir. Tohumları kullanılır, tohumlarından yüzde elli oranında yağ çıkar. Tohumlarının kabukları çıkarıldıktan sonra ezilmesi ile tahin elde edilir, en çok tohumları ve tohumlarından elde edilen yağı kullanılır. Hangi hastalıklarda kullanılırdı: Kabukları çıkarılmış tohumu ezildikten sonra sırça kavanoza konur. Ağzı iyice kapatılır. Kapalı yerlerde saklanır,günde bir tatlı kaşığı tok karnına yenilebilir. […]
Ülkemizde batı ve güneybatı anadoluda yetiştirilir. Tohumları kullanılır, tohumlarından yüzde elli oranında yağ çıkar. Tohumlarının kabukları çıkarıldıktan sonra ezilmesi ile tahin elde edilir, en çok tohumları ve tohumlarından elde edilen yağı kullanılır.
Hangi hastalıklarda kullanılırdı: Kabukları çıkarılmış tohumu ezildikten sonra sırça kavanoza konur. Ağzı iyice kapatılır. Kapalı yerlerde saklanır,günde bir tatlı kaşığı tok karnına yenilebilir. Zayıf mide, kabızlık, iktidarsızlık, soluk darlığı, bronşit, karaciğer rahatsızlıkları, böbreklerdeki taş ve kuma faydalıdır.
Susam yağı: Susam tohumları bir kavanoza doldurulur,üzerine çiğ ayçiçek yağı veya zeytinyağı doldurulur. Güneşte iki ay bekletilir. Sonra süzülür bayanların karın ve bacaklarında alana gelen çatlaklara sürülürse çok faydalıdır.
Ezilmiş susam tohumları denk ölçüde bal ile karıştırlır,sırça kavanozlarda saklanır günde aç karnına sabah ve akşam birer tatlı kaşığı yenilirse kilo aldırır.