• DOLAR
    %0,09
  • EURO
    %-0,33
  • ALTIN
    %0,54
  • BIST
    %3,72
Nefes Darlığı Septorhinoplasti

Nefes Darlığı Septorhinoplasti

Septorhinoplasti Soluk darlığı Burundan soluk almayı güçleştiren iki temel sebeb vardır.Bunlardan ilki,burun orta ayrılması olan septum dediğimiz yapının çarpıklıkları öbürü ise, burun eti olarak öğrenilen konkanın gelişmesidir. Septum çarpıklıkları;ender olarak doğuştan olabileceği gibi,sonradan da alana gelebilir.Septumdaki bu çarpıklıklar dışarıdan anlaşılabileceği gibi,kimi zamanda yalnızca tetkikte tespit edilebilir.Şahsın soluk problemi varsa, estetik harekât sırasında bununda düzenlenmesi gerekmektedir.Bu […]

Septorhinoplasti Soluk darlığı
Burundan soluk almayı güçleştiren iki temel sebeb vardır.Bunlardan ilki,burun orta ayrılması olan septum dediğimiz yapının çarpıklıkları öbürü ise, burun eti olarak öğrenilen konkanın gelişmesidir.
Septum çarpıklıkları;ender olarak doğuştan olabileceği gibi,sonradan da alana gelebilir.Septumdaki bu çarpıklıklar dışarıdan anlaşılabileceği gibi,kimi zamanda yalnızca tetkikte tespit edilebilir.Şahsın soluk problemi varsa, estetik harekât sırasında bununda düzenlenmesi gerekmektedir.Bu operasyonlarda çoğu zaman, septumdan elde edilen kıkırdak burunun şekillendirilmesinde de çok iyi bir kaynak olabilmektedir.
Burun estetiği harekâtı sırasında konka hipertrofisi konka gelişmesi tespit edildiğinde ise,konkanın çıkarılması ya da radyofrekansla yakılıp küçültülmesi gerekir.Özellikle septumun bir tarafı tıkadığı burun tiplerinde karşı taraf konkasında sihrime tespit edilebilir.Konka hipertrofisi;yineleyen sinüzit hücumları,baş ağrısı,soluk alma eforluğu vb.birçok şikayete neden olabilmektedir.
Burundaki bu cins özellikle de tek taraflı tıkanıklıklar, zaman içerisinde burun deliklerinin asimetrisinide bozabilmektedir.
Estetik rhinoplasti sonrası bazı gidişatlarda da soluk alma problemleri oluşabilir.Bu harekâtlara ek olarak, burun ucu kıkırdak yapılarının şeklide değerlendirilerek lüzuma göre revizyon operasyonları yapılabilmektedir.
Septorinoplasti operasyonunda burun estetiği ile beraber soluk problemide giderildiği için; 18 yaşından itibaren yapılabilir.
Ameliyat evveli görüşmede,soluk alma vaziyeti ve burun iç yapılarını değerlendirmek için endoskopik tetkik yapılır.Hastanın fotografları çekilerek bilgisayar üzerinde ameliyat sonrası oluşacak muhtemel burun biçimi görülür.
Bazı hastalarda ilave muayeneler bilgisayarlı tomografi vb ve konsültasyonlarda istenebilir.
Operasyonda,burundan soluk alma problemlerini çözmeye müteveccih müdahaleler septoplasti, konkaplasti ile beraber estetik emelli olarakta;burun kemeri alınabilir, ebadı değiştirilebilir, burun ucu şekillendirilebilir, burun delikleri küçültülebilir. Burun içindeki kesiler kendiliğinden eriyen iplerle kapatılıp burun dışına özel bantlar yapıştırılacak ve bir hafta kalacak plastik atel yerleştirilecektir
Ameliyat sonrası verdiği rahatsızlıklar sebebiyle tampon kullanılmayacaktır.
Ameliyat genel anestezi altında yapılacak,vasati 2-2,5 saat sürecektir.
Ameliyat sonrası ilk gün surata soğuk uygulama ve kolay ağrı kesici ilaçlar hastayı rahatlatacaktır.Hasta 1 gece sağlık kurumunda kalıp ertesi gün eve gidebilecektir.
Operasyondan 2-3 gün sonra en fazla olmak üzere hafif bir ödem şişlik ve morluk oluşabilir ki,bu da sonraki günlerde süratle geriler.
Operasyondan vasati 5.-7. gün sonra burun üzerindeki plastik atel ve bantlar çıkarılır.Ancak,sonrasında 5 gün daha kalacak biçimde burun dışı tekerrür bantlanır.
5.gün bantlar alınarak bir problem olmadığı taktirde hakimiyetlere çağrılarak operasyon bitirilir.
Operasyondan takribî 7-10 gün sonra sıradan yaşama geri döner,yolculuk yapabilir ve işinize başlayabilirsiniz.
10-15.günlerde yürüyüş biçiminde sizi fazla yormayacak etkinlikler yapmanızda fayda vardır.Ancak,tempolu egzersiz ve yüzmeye başlama zamanı ameliyat sonrası 3.ya da 4.hafta olmalıdır.
Gözlük kullanımı vasati 1.ayda hafif çerçeveli bir gözlükle başlanabilir.Lens kullanan hastalar,ameliyat sonrası 2-3.gün lenslerini kullanmaya başlayabiliyorlar.
Burnunuza travma alabileceğiniz sporlara ve dalmaya 2.aydan evvel başlamamalısınız.
Burun biçiminin bütün olarak oturması vasati 1.yılda olacaktır.
Operasyonun karmaşıklıkları,
Ameliyat sırasında; septum delinmesi olabilir ki,bunun o anda tamir edilmesi faydalıdır.İleride burundan soluk almada ses gelmesine sebeb olabilmektedir.
Burun kemik ya da kıkırdaklarından fazla çıkarılması ya da burunun fazla küçültülmesi veya geliştirilmesi olabilir.
Operasyondan hemen sonra kanama olabilir ki,kanamanın cinsine göre doktorunuz operasyon yapar.
İyileşme yarıyılınızda,suratınızda özellikle üst dudakta,burun ucunda şişlikler ve üşengeçlikler olabilir ki, bunlar zaman içinde gerileyecektir.
İlerki yarıyıllarda burun içi mukoza yapılarında yapışkanlık alana gelebilir ki, soluk almada yarattığı problem sebebiyle bir cerrahi harekâtla düzenlenmesi gerekebilir.
Tıbbi kaynaklar %10 oranında ameliyat sonrası revizyon dediğimiz cerrahi harekâtlar gerekebileceğini, revizyon cerrahisi için ideal zamanın operasyondan 1 sene sonra olması gerektiğini bildirir.
Burun operasyonlarında zafer,doktorun deneyimi,planlamış olduğu burun biçimine yanaşma teknikliği ve itinayı galibiyeti sağlayan ehemmiyetli etmenlerken, şahsın kendisiyle alakalı vaziyetler de söz mevzusudur. Şahsa bağlı değiştirilemez faktörler olarak; şahsın yaşı,anatomik yapısı ve yara iyileşmesine vucudun verdiği tepkin galibiyeti pozitif ya da negatif istikamette etkiler.Burun cildinin ince olması,burun kıkırdak yapısının kalın olması,burun büyüklüğü suratıyla fazla orantısız olmaması ve tüm surat hatları orantılı olan şahıslarda zafer oranı çoğalırken,burun cildinin yağlı ve kalın olduğu,burun kıkırdaklarının ince olduğu,surata göre çok büyük ya da çok minik bir burun ve suratın totalindeki orantısızlık ya da asimetri zafer bahtını azaltabir.Şahsa bağlı olarak;daha evvel harekât ya da travma geçirmiş olmak,iyileşme yarıyılında zorunlu itinayı göstermemiş olmakta zafer bahtını etkileyebilir.
Şahsın suratı ile orantılı büyüklükte,simetrisi bütün,bakıldığı zaman hoş gözüken ancak ameliyat yapılmış olduğu fark edilmeyecek kadar natürel duran ve soluk alma problemi olmayan burun ideal burun olarak belirlenebilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?