• DOLAR
    %0,02
  • EURO
    %0,16
  • ALTIN
    %0,72
  • BIST
    %3,14
Saç Boyamada Dikkat Edilecek Hususlar

Saç Boyamada Dikkat Edilecek Hususlar

Bedenlerinde farklılık yapmak isteyen kadınlar genellikle saçlarını boyatırlar. Saçlarınızı boyatmadan evvel saç boyama hakkında bilgi edinmek istiyorsanız sizlere saç boyama hakkındaki tüm bilgileri sunuyoruz. KİMYEVİ BOYALAR: KULLANIŞLI VE BAZEN KIZGIN Üç ana kimyevi boya vardır: Dolaysız boyalar saçı değiştirmez. Doğrudan saç telinin dış yüzeyine sabitlenirler. Boya olumsuz, saç pozitif yüklü olduğundan birbirlerine mıknatıs gibi yapışarak […]

Bedenlerinde farklılık yapmak isteyen kadınlar genellikle saçlarını boyatırlar. Saçlarınızı boyatmadan evvel saç boyama hakkında bilgi edinmek istiyorsanız sizlere saç boyama hakkındaki tüm bilgileri sunuyoruz.

KİMYEVİ BOYALAR: KULLANIŞLI VE BAZEN KIZGIN
Üç ana kimyevi boya vardır:
Dolaysız boyalar saçı değiştirmez. Doğrudan saç telinin dış yüzeyine sabitlenirler. Boya olumsuz, saç pozitif yüklü olduğundan birbirlerine mıknatıs gibi yapışarak saça sabitlenirler. Bu boyalar saçın renginin açılmasına veya beyaz saçların örtülmesine izin vermez ancak saçta yansımalar sağlar. Tesirleri birkaç genellikle 6-8 şampuanlamadan sonra hafifler. Oksidasyon bazlı boyalardan daha iyi tolere edilirler.
Kalıcı boyalar olarak öğrenilen oksidasyon bazlı boyalar saç teline nüfuz eder. Bunlar, saçın ve özellikle saça rengini veren melaninin yapısını değiştirir. Bu boyalar iki bileşik ile iş birliği halinde tesirlerini gösterir: oksijenli su oksidan ve amonyak alkalin. Amonyak, saç teline kimyevi boyanın girmesine izin verecek biçimde saçın kabuğunu açar. Kabuklar açıldıktan sonra amonyak uçar. Oksijenli su ise saç telinin içindeki doğal renk hücrelerini değiştirerek boyaların birleşip görünebilir olmasına izin verir.
Bu boyalar beyaz saçların tamamen kapanmasına izin verdiği gibi, saç rengine yapılacak açma veya koyultma gibi kökten renk başkalaşımları için de uygundur. Dayanıklılıkları ise uzun zamanlıdır.
Ton sür ton olarak adlandırılan boyalar ise, yukarıyada anlatılan dolaysız boyalar ve oksidasyon bazlı boyaların ortalarında bir yerde bulunur. Amonyak kapsamazlar ama oksijenli su kapsarlar. Saç kabuğunun açılıp boyanın tutunması için amonyak yerine aynı işlevi gören farklı bir molekül kullanılmaktadır. Başka Bir Deyişle bu cins boyalarda da saç teli kabuğunun hemen altı boyayı meblağ. Bu da ton sür ton boyamanın dolaysız boyalardan fazla ama oksidasyon bazlı boyalardan daha az sabretmesi anlamına kazanç. Ton sür ton boyalar %50 ’ye varan oranlarda beyaz saçları örter ve takribî 24 şampuanlama içinde de hafifler.
BOYAMA FARKLARINI KAVRAMAK KOLAY MIDIR?
Evet, farklı boyama biçimlerini ayırt etmek kolaydır. Boyama biçimi çoğunlukla paketin üzerinde belirtilmiştir. Ayrıca göz önüne alınabilecek muhtelif ipuçları da vardır. Misalin, “ 6-8 şampuanlamadan sonra hafifler ” dendiğinde uçucu bir boyama biçimi anlaşılır. “ Beyaz saçları tamamen kapatır ” ibaresi ise oksidasyon bazlı bir boyayı tanımlar.
DOĞAL BOYALAR SAÇI GÜÇLENDİRİR
Kına çok popülerdir. Kınanın avantajı çivit, papatya gibi değişik doğal boyaların saç sıhhatine verebileceği risklerin hiçbirini bulundurmamasıdır. Kına en fazla tanınan doğal saç boyasıdır. Hem saç boyası hem de vurma imalinde kullanılan kına; Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Hindistan ’da yetiştirilen bir nebattan elde edilir. Bu nebattan elde edilen renkler sarıdan kırmızıya kadar değişirken esmer veya turuncu tonlarından geçer. Bunlar da maun ve kumral yansımalar elde edilmesine neden olur.
Bir Hayli doğal boya kına kullanılarak yapılır. Ancak, bu nebat fazla bir renk alternatifi sunmaz; bu sebeple bazı üreticiler kına ile çivit gibi farklı karışımlar yoluna gider.
Doğal boyalar saç telinin içine nüfuz etmez, beyaz saçı bütün olarak kapatamaz. Ancak saça bir ışıltı ve dolgunluk kazandırır. Dolayısıyla saça bakım yapmaları sebebiyle avantajlıdır. Şayet saçınızı boyamak değil de yalnızca güçlendirmek istiyorsanız nötr kına uygulayın: boya maddelerinden arınmış kına saçınızı boyamaz.
Doğal boyaların özelliği, birleşim ile elde edilmiş boyalarınkine oranla çok daha minik olan molekülleridir. Bu özellik onların saç telinin tümüne ve özellikle saç telini oluşturan kabuğa nüfuz etmelerini sağlar. Böylece dolaysız boyaların yaptığı gibi saç renginin geneliyle bütünleşirler.
Doğal boyalar şampuanlamayla yok olur. Kumpaslı olarak kullanılırsa yoğunlukları çoğalır; zira saçta hali hazırda var olan boyanın üzerine tutunurlar. Böylece doğal boyalar, saçın genel tamlığını bozmadan saç renginin sabit yakalanabilmesi açısından bereketlidir.
Kimyevi boyalara oranla daha uzun bir bekleme zamanıyla uygulanmalıdırlar. Bu zaman genellikle bir saat olmasına karşın, her şey saçınızın doğal rengi ve niteliğine bağlı olarak dikkatle uygulanmalıdır. Misalin sarih renk saçta “havuç turuncusu” gibi bir netice istenmiyorsa, uygulama süresi kısa yakalanmalıdır.
Doğal boyayla boyanmış bir saça kimyevi boya uygulandığında, pakette belirtilen zamandan daha uzun bir uygulama vaktine lüzum vardır. Kimyevi bazlı boyanın güçlenen saça nüfuz etmesi ve bunu aşması daha uzun zaman meblağ. Beklenen sonucu almak bazen birkaç sınamayla muhtemel olur.
BOYALAR SAÇI BOZAR MI?
Evet, özellikle saç telinin yapısını değiştirerek boyayan bazı kimyevi boyalar uzun yarıyılda saçınıza hasar verebilir. Bunlar, dolaysız boyalar ile ton sür ton boyalardır.
Özellikle kokusu suratından amonyak makûs öğrenilir. Oysa uçucu olma özelliği sebebiyle en az kızgın olan iyi bir alkalindir. Gerçekten de amonyak saça kendini sabitlemez. İşlevini tamamladığında uçar. Oysa etanolamin gibi kullanılan bazı değişik alkalinlerde vaziyet böyle değildir. Bunlar hiçbir koku vermezler ancak saç elyafına yapışıp kalırlar.
Amonyak kokusunu sevmeyenler için, bu kokuyu örten parfümlerle üretilmiş krem şeklinde boyalar bulunmaktadır.
BOYALARIN SAĞLIĞA ZARARI VAR MIDIR?
Oksidasyon bazlı boyalara mukayeseyle dolaysız ve doğal boyalar daha az alerjiye neden olur. Alerji olaylarının çoğu doğrudan boya maddesiyle alakalıdır. Bu sebeple ev kullanıcılarına sıcaklıkla nasihat edilen şey, tüm saça boya uygulamadan evvel ufak bir bölgede boyayı sınamalarıdır. Kuaförler de eş biçimde uygulama yapar.
ALERJİ TEHLİKEYİ
Boya ürünleri kesinlikle evvelden test edilir. Ancak bazı insanlar ötekilerine göre daha duyarlı olabilir ve yapılan testlere karşın ürün, bu insanlarda alerjiye neden olabilir. Testler, 1986 tarihinden beri hayvanların üzerinde değil, hücrelerin üzerinde reelleştirilmektedir. Bu testler insan bedeninin hassasiyetleri üzerine sabrettirilmiştir. Bio-kimyacılar hücresel farklılık veya değişinimlerin olup olmadığını inceler. Bu testler tamamlandığında, insan teni üzerinde yapılan testlere geçilir. Bunlar hammadde üzerinde yapılmaktadır. Bu da tahriş oranında fikir yürütülebilmesine izin verir.
Kına da alerjiye neden olabilir: özellikle doğal olmayan “kara kına”. Kara kınada alerjiye neden olan, doğal kınaya karıştırılmış bakır oksit veya mermi tuzudur. Bu moleküller saç için hasarlıdır. Kara kınada göz arkasını edilmemesi gereken bir alerji ve zehirlenme tehlikeyi vardır. Mermi tuzları saça sabitlenir. Bu sebeplerle bahsi geçen bir boyamanın üzerine kalıcı yeni bir boya uygulamak da mahzurludur; zira saçı yakma riski bulunur. Kimyevi boyaların prospektüslerinde üreticilerin, ürünlerinin metalik tuzlar kapsayan bir boyayla boyanmış saçlara uygulanmaması için direktifleri vardır.
RENK DEĞİŞTİRMEDEN RÖFLE YAPMAK
Dolaysız ve uçucu bir boya seçin. Bu tip boyalar genellikle 6-8 şampuanlamada hafifler ama saça bir ışıltı getirir. Beyaz saçlar kapanmaz. Saçınızın doğal rengini de değiştirmezsiniz.
RENK DEĞİŞTİRMEDEN BEYAZLARI KAPATMAK
Ton sür ton boyalar beyaz saçları %50 den 70 ’e varan oranlarda kapatır. Bunlar dolaysız boyalar gibi saçın rengine kökten bir farklılık getirmez, ancak saçı kendi doğal renk tonunda boyar veya minik bir renk farkı sağlar. Bu boyalar 6-8 hafta içinde hafifler.
KÖKTEN RENK FARKLILIĞI YAPMAK VEYA SARİH MEÇLER ELDE ETMEK
Saçın rengini açmak, kökten renk farklılıkları veya saçın genelinden çok daha sarih renkte meçler elde etmeye fayda. Böylece esmerden sarışına veya sarışından kızıl renge geçilebilir. Saçı açmak saçın gerçek yapısını değiştirir. Saça rengini veren doğal madde olan melanin yok edilir. Renk açıcılar, oksijenli su gibi oksidasyon bazlıdır.
Açılmış olan saç daha alıngandır ve kırılganlığı sebebiyle daha fazla bakım ister. Buna karşın genel anlamda bozulmuş değildir. Bu sebeplerle boyanın kullanım direktiflerine ve uygulama müddetlerine dikkatle uyulmalıdır. Natürel ki fazla kızgın olan ve oksijenli suyla yapılan saç açma harekâtlarından da sakınılmalıdır. Yoksa saça geri dönülemeyecek kadar büyük hasarlar verilebilir.
Saç açma harekâtı kalın veya ince telli her cins saça uygulanabilir. Ehemmiyetli olan açma operasyonunun uygulanacağı saçın evvelini öğrenmektir. Misalin, kalın olup da saç teli kabukları sarih olan bir saç, sıhhatli ince bir saça göre açma operasyonuna daha duyarlı olacaktır.
BEYAZ SAÇLARI KAPATMAK VE RENK DEĞİŞTİRMEK
Bunun için oksidasyon bazlı bir boya kullanmanız lüzumludur. Bu cins boyalar beyazları tamamen kapattıkları gibi renk farklılıkları yapmak için de uygundur. Bu arada, beyaz saçı bulunmayıp da saç rengini değiştirmek isteyenler için beyaz saçları kapatmayan ancak kökten renk farklılıklarına izin verip renk çeşitleri bol olan kalıcı boyalar da vardır.
KUAFÖRDE Mİ EVDE Mİ BOYAMALI?
Kuaförde kullanılan boyalar, piyasada satılanlardan çok farklı değildir. En büyük fark, boyada kullanılan temel faal maddelerin konsantrasyon oranlarındadır. Kuaförlerde doğal olarak eve oranla daha geniş bir renk ve çeşitleme ihtimali bulunmaktadır. Usuller de değişiklik gösterebilir zira kuaförler farklı nüanslarla karışımlar elde edebilir.
Üreticilerin yalnızca profesyoneller için ürettikleri ve dolayısıyla yalnızca kuaför salonlarında bulunabilen boyaları da vardır.
Kendi saçınıza uyarlanmış, şahsileştirilmiş bir boyama istiyorsanız en iyi çözüm bir kuaför salonuna gitmeniz olacaktır. Özellikle de ilk defa boya yaptıracaksanız veya iki ton arasında tereddütseniz.
RENKLER: YILIN MEYİLLERİ VE TEKLİFLER
Bir renk seçmek her zaman kolay değildir. Zevkiniz olduğu kadar stilinize uygun bir renk seçmek doğru olacaktır.
Mat bir cildiniz varsa, sıcak yansımaları olan, dore veya bakır renklerini seçin.
Sarih, pembemsi bir cildiniz varsa, size daha soğuk, kül ya da erik kurusu tonlarında renkler uygun olacaktır. Genel anlamıyla, koyu tonların hatları sertleştirme ve daha sarih tonların da hatları yumuşatma özellikleri vardır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?