• DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %-0,04
  • ALTIN
    %-0,08
  • BIST
    %0,16
Vücut Estetiğinde Liposuctionun (Yağ Aldırma) Uygulandığı Yerler

Vücut Estetiğinde Liposuctionun (Yağ Aldırma) Uygulandığı Yerler

Estetik cerrahinin popüler harekâtlarından liposuction Yağ alma operasyonları hakkındaki tüm merak ettiklerinizi, modaturkiye yazarlarından Op.Dr. Nuri Battal açıklıyor. Liposuction hakkında merak ettiklerinizEstetik plastik cerrahinin büyümesi ve ilerlemesiyle liposuction uygulamaları süratle çoğalmış ve günümüzde yerel anestezi ile yapılabilen günlük cerrahi bir harekât olmuştur. Liposuction fazla olan yağların akışkan ile eritildikten sonra çok ince kanüllerle vakum uygulanarak […]

Estetik cerrahinin popüler harekâtlarından liposuction Yağ alma operasyonları hakkındaki tüm merak ettiklerinizi, modaturkiye yazarlarından Op.Dr. Nuri Battal açıklıyor. Liposuction hakkında merak ettikleriniz
Estetik plastik cerrahinin büyümesi ve ilerlemesiyle liposuction uygulamaları süratle çoğalmış ve günümüzde yerel anestezi ile yapılabilen günlük cerrahi bir harekât olmuştur. Liposuction fazla olan yağların akışkan ile eritildikten sonra çok ince kanüllerle vakum uygulanarak emilmesi harekâtıdır. Liposuction’ın kelime anlamı LİPO = yağ, SUCTİON = emmek, başka bir deyişle yağ emmek, sürüklemek olarak Türkçe’ye çevrilebilir.
Islak teknik denilen günümüzün Liposuction tekniğinde fazla yağ olan bölgelere bol ölçüde serum fizyolojik, yerel anestezik ve epinefrin denilen kanamayı eksiltici bazı ilaçların karışımı verilir. Yağ hücrelerinin aralarına giren su sayesinde hücreler daha kolay dışarı çekilebilir. Böylece şişirilen bölge daha kolay şekillenmekte ve her hangi bir kanamayı önlemektedir. Bu sayede daha öncekinden kuru teknikte olduğu gibi hastalara kan vs… vermeye gerek kalmadan kolay ve hastayı riske atmadan daha fazla yağ alınabilir. “Liposuction “bir zayıflama ameliyatı değildir. Bedenin muhakkak bölgelerinde birikmiş yağları alarak beden konturlarını daha düzgün vaziyete getirmek için yapılan bir operasyondur.
“Liposuction” bedenin bazı bölgelerinde birikmiş yağ dokularını kanüllerle bölündükten sonra tazyikle emilerek dışarı atılmasıdır. Bu harekâtın, ameliyathane koşularında yapılması gerekir. İğneye benzeyen kanüllerin bedene girmesi için, ten üzerinde 3-5 mm’lik delikler açılıyor. Genelde bu deliklerin yerleri kısa vakit sonra görünmez hale geliyor. Ancak yeniden de izler bedenin görünmeyen yerlerine gizleniyor.

Operasyondan evvel hastaların cerrahlara en çok sorulan “liposuction” olduktan sonra yağlar yeniden aynı bölgedeler de birikecek mi? Evet bedenin muhakkak bölgelerinde yerleşen yağ dokuları perhiz ve jimnastikle erimeyecek kadar inatçı. Ama bu dokular “Liposuction ” operasyonundan sonra aynı yerde yine yağ hücreleri üretmiyor. Başka bir deyişle “liposuction” operasyonlarında elde edilen netice kalıcı. Operasyondan sonra tekerrür kilolularsanız, bedeniniz tam olarak genişliyor ama daha önceki çıkıntılar oluşmuyor. Ancak operasyonun zaferli olabilmesi için bazı şartlara bağlı. Misalin, yağlar alındıktan sonra tenin büzülerek düzgün bir yüzey alması için elastikiyetini kaybetmemiş olması gerekiyor. Tıpkı gebelik sonrası karın teninin karnın kendini yine derleme safhasında olduğu gibi. Ten elastikiyetini kaybetmiş ise “liposuction” başka operasyonlar da destekleniyor. Başka Bir Deyişle yağlar alındıktan sonra rahatlayan ve sarkan ten kesilerek çıkarılıyor. Tenin ince ve kalın olması da neticeyi etkiliyor.Liposuction ergenlik yaşını geçmiş sistemik bir hastalığı olmayan kadın veya erkeklere rahatlıkla uygulanabilir. Harekât, yağlı bölgelere akışkan verilerek yağların eritilip akışkan hale gelmesi ve şırınga veya vakum ile çekilmesi ilkesine dayanır. Hastanın seçimine bağlı olarak yerel veya genel anestezi ile başka estetik operasyonlarla beraber de Ör; meme geliştirme, karın germe gibi uygulanabilmektedir. Ulus arasında söylenen Liposhaping, lipoline, liposoft gibi terimler tamamen aynı tekniktir.
Riskler Sanıldığının aksine emboli tehlikeyi diğer tam operasyonlarda olduğu kadardır ve oldukça enderdir. Hastalarda bazen uygulama alanlarında geçici miskinlik olur.
Kiloluluk Liposuction kiloluluk rehabilitasyonunda kullanılmaz ancak hasta perhiz ve egzersizlerle zayıfladıktan sonra uygulanırsa daha tesirli olur.
Uygun hasta adayları Her şeyden evvel “liposuction ” bir zayıflama ameliyatı değil . Bedenin muhakkak bölgelerinde birikmiş yağları alınarak bedenin konturları daha düzgün bir vaziyete getiriliyor. Yağlar genellikle şu bölgelerde birikiyor.
Yanaklar, gıdı ve boyun Kolların üst kısmı Göğüsler Sırt Karın ve bel Kalçalar ve basen, Dizlerin içi ve etrafı Ayak bilekleri ve baldırlar İdeal hasta; spor, perhiz, vs ile inceltilemeyen bölgelerde fazla yağları olan hastalardır. Liposuction bedenin her yerinde uygulanabilir. Kadınlarda sıklıkla karın, bel, kalça, basen, sırt, boyun, bacak ve diz içlerinde, erkeklerde memelerde jinekomasti karın ve bel bölgeleri gibi.
Bu bölgelerdeki fazla yağların alınmasıyla hastanın beden hatları düzelir ve hasta daha estetik ve zayıflamış görünür. Gerçeğinde bir zayıflama metodu değildir, beden hatları düzeldiği için hasta zayıf görünür. Misalin, basen ve belden alınan yağlarla buralarda incelme sağlanır, böylece hastanın kalça ebatları küçülür, bu da onu zayıflamış gösterir
Ameliyata hazırlık “Liposuction ” operasyonundan evvelki ilk adım cerrahın yaptığı muayene. Hekim, teninizin niteliği, sıkılığı ve ten altı dokunuzun kalınlığını eliyle inceler. Yapılan çimdik testinde, ele gelen aşırılığın yağ dokusu mu yoksa alt dokuların veya neticesinde mi oluştuğuna tespit etilir. Ardından hastanın resimleri çekilir ve miktarları alınır. Ayrıca yapacağı operasyonun tekniğini ve kullanacağı yöntemi de anlatır. Tabii, bu arada diğer büyük operasyonlarda yapılan muayeneler ve muayeneler de yapılır.
Operasyon yapılacak bölgeler ve operasyon süreci Atçı pantolonu, bel, basen ve bacakların üst kısmında bir araya gelen yağları yok etmek için en ideal yöntem “liposuction”dır. Bu bölgelerde biriken yağlar rejim ve jimnastikle eritilemez.Genellikle oluşan aşırılıkların yüzeysel dokularda selülite bağlı olarak kapitone bir görünüşü var. Liposuction sırasında yapılacak derin emme harekâtının yanı gizeme, yüzeysel dokulara da ayrıca müdahale edilir . Hastanın bu çıkıntılardan kurtulması bir miktarda kolay ama yüzeysel müdahalelerden alınacak neticenin iyi olması efor.
Bacakların arka suratları Bu bölgede iki cins biçim bozukluğu görülür. Biri, poponun altında muz biçimindeki şekil bozukluğu . Çoğu zaman “atçı pantolonu “denilen biçim bozukluğu ile birlikte ortaya çıkıyor ve aynı anda rehabilitasyon edilebiliyor. “Liposuction ” dışında, bu bölgede biçim bozukluğuna yol açan kısmın yarım ay biçiminde kesilerek çıkartılması da söz mevzusu olabiliyor. İkincisi, tam arka yüzeyi kaplayan yüzeysel yağ dokusunun tende kapitone biçiminde görüntüler oluşturması . Bu operasyonda emel yağların alınmasından çok, yüzeyi düzenlemek.
Bacakların iç yüzeyleri Bacakların üst kısmında başka bir deyişle apış arasında yağ birikmesi genellikle tenin rahatlamasıyla birlikte görülüyor . Operasyonda ten yukarıya doğru asılıyor ve “liposuction” ile fazla yağ dokuları alınıyor. Bu bölgelere yapılacak cerrahi müdahalelerin iyileşme yarıyılları ve yara bakımı çok sıkıntılı. Ayrıca yara da efor kapanıyor . Bu sebeple cerrahlar, hastalarına, cerrahi müdahale yerine daha az sıkıntılı olan ; “liposuction” öneriyorlar . Ancak alınacak netice o bölge de çok ince olan tenin vaziyetine bağlı. Teni çok hafiflemiş, sarkmış ve fazla ölçüde yağ birikmiş olan hastalarda değişik “liposuction” uygulamak gerekiyor.
Dizin iç suratında görülen yuvarlaklar Buradaki tenin kalın olması sebebiyle iyi sonular almak olası. Bu cins biçim bozuklukları için müracaat eten hastaların plastik cerrahlarından istedikleri, diz üzerinde oluşan ve bacağı deforme gösteren aşırılıkları yok etmeleri ve aşikar olmayan diz çıkıntısının iyice aşikar hale getirmeleridir. Diz çıkıntısının aşikar hale getirilmesi ancak dizin üst bölgesinden çok fazla ölçüde yağ alınmasıyla olası . Ama bu harekât daha üst kısımlar ile yağ aşırılığı alınan bölge arasında apaçık bir seviye farkı da yaratabiliyor. Aradaki bu farkı önlemek ve bacağın şeklini bozmamak için 30 cm kadar yukarıya çıkıp yedirme operasyonu yapılarak yumuşak bir geçiş sağlanmış olunuyor. Başka Bir Deyişle diz üstünü düzenlemek için hemen hemen tam bacağın ön suratına müdahale ediliyor. Bu operasyonda tenin niteliği de ehemmiyetli .
Diz kapağı etrafındaki minik yağ birikimleri Burada bulunan yağ dokuları, kemiklere yapışan kalın kas Fasyalarının uzantıları arasına sıkışmış olduğundan tamamen alınması çok güç. Diz kapağı etrafında ki yağ birikimleri kanüllerle yumuşatılıyor. Diz kapağının altında ki yağ aşırılıklarına uygulanan “liposuction” tekniği ile, diz kapağı üstünde ki aşırılıklara uygulana strateji, birbirinden değişik .
Baldırlar ve ayak bilekleri Bu bölgede yapılacak operasyonun emeli, yağların tamamen yok edilmesi değil, orta derece bir incelme. Operasyon sonrası uzun süreli ödemler oluşması olasılığı yüksek.
Kolların alt konturları Cerrah, kolların alt ve üst kısımlarında ki fazla teni tanımladıktan sonra genel ya da yerel anestezi altın da fazla yağları keserek çıkartıyor. Kesi genellikle kolun iç ve alt suratında açılıyor. Fazla yağlar da emilerek atılıyor.
Karın bölgesi Karnın altındaki biçim bozukluğu, buradaki fazla yağ dokusu ile birlikte, alttaki karın duvarı adalelerinin gevşekliğine de bağlı. Mevcut yağ dokusu kasların üstünde muayene edilip “liposuction” ‘ın hastaya ne kadar düzelme sağlayabileceği tespit etiliyor. Dümdüz bir karın elde etmek için çoğu kere alttaki adalelere de müdahale etmek gerekiyor. Şayet aşırılık tende ise “liposuction” ile iyi bir sonuç almak çok güç. Bu gidişatta ten kesilerek çıkartılıyor. Karnın üst bölgesinde yapılacak “liposuction” için genel anestezi gerekiyor. Genelde yanlarda da yağ birikintileri görülüyor. Şayet alt ve üst karın bölgesi yatay bir kıvrımla ayrılıyorsa bu kıvrımı yok etmek çok güç. Kıvrımı oluşturan nedenler ortada kalksa da kıvrım tenden kaynaklanarak devam ediyor. Özetle, bu bölge “liposuction” yapılması güç olan bölgelerden biri. Karın bölgesi ancak göbek deliğinin yerini değiştirilmesi ile birlikte rehabilitasyon edilebiliyor. Ne var ki, yeni göbek deliği ne kadar iyi yapılırsa yapılsın daha öncekisi kadar natürel olmuyor.
Bel altı bölgesi Erkeklerde de görülen bu biçim bozukluğundan “liposuction” ile iyi netice alınıyor. Bazı hastalarda, bu bölgelerde biriken yağlar hastayı sanki bir sırça simidi gibi sarıyor. Bu operasyon özel bir sağlık meseleyi olmayan hemen her hastaya uygulanabiliyor.
Sırttaki yağ dokusu aşırılıkları Genelde kilolulukla birlikte ortaya çıkıyor ama rejim yapmakla kolay kolay kaybolmuyor. Burası tenin oldukça kalın olduğu bir bölge dolayısıyla alana gelebilecek minik yanılgılar gözükmüyor” liposuction” hekiminizin sizinle konuşarak verebileceği karara göre genel ya da yerel anestezi altında yapılabiliyor.
Operasyon sonrası sıradana dönüş Hekiminizin kararına göre, “liposuction” operasyondan 1-2 saat sonra konutunuza dönebileceğiniz gibi 1 gece sağlık kurumunda uyumanız da muhtemel . Alınan yağ ölçüyü ne kadar az olursa olsun ister konutunuzda dinlenin ister sağlık kurumunda yatın yanınıza bir refakatçi bulundurmanızın faydayı var . 1-2 hafta araba kullanmamanız operasyon sonrasında uymanız gereken tekliflerden biri.
Sıradana dönüş için gereken zaman, şahıstan bireye değişiyor. Operasyonun ertesi günü kan dolaşımınızı harekete geçirmek için yataktan kalkarak kısa bir vakit gezmeniz gerekiyor. İlk günler operasyon yerinizin zorlayıcı hareketlerden sakınmalısınız ancak hafif egzersizler yapabilirsiniz. Ayrıca bu vakit içinde hekiminizin operasyon bölgenize muayene edebilmesi için gecelik ya da pijama öneriyor. Bu arada şişme ve morlukların alana gelmesi natüreldir. Şişlikler genellikle operasyondan 1 hafta sonra geçerken 3 hafta ya da daha uzun bir zaman sürebiliyor. Bu arada “liposuction” yapılan bazı bölgelerde hissizleşme olabiliyor. Şayet dikiş varsa operasyondan 10 gün sonra alınıyor.
“iposuction ” operasyonunun ardından 1-2 hafta içinde işinizin başına dönebiliyorsunuz. 1-2 hafta içinde bayağı günlük hayatınızı sürdürebiliyorsunuz ve egzersiz yapabilecek vaziyete gelebiliyorsunuz . Ancak sıradana dönüş müddetinizin yapılan operasyonun büyüklüğü ile doğru orantılı olduğunu usunuzdan çıkarmayın. Başka bir deyişle diz kapağı etrafındaki minik yağ birikimlerinin alınması ile karın bölgesinden uygulanan “liposuction” sonra sıradana dönüş süresi değişik olacaktır. Operasyondan sonra ilk 2 hafta hastanın fazla ısı farklarından korunması gerekiyor. Bu vaktin sonunda kısıtlama getirmenin pek bir anlamı olmasa dahi özellikle UV güneşinden uzak durmakta fayda var.
İyileşme ve bayağı günlük etkinliğe dönüş afallatıcı derecede ivedi olur. Hastalar genellikle aynı gün veya ertesi gün bayağı hayatlarına döner. Sağlık Kurumu veya muayenehanede kalmayı gerektirmez. Sıkı bir çorap veya korseyi takribî 3-4 hafta vakit ile giyerler ki bu harekât sonrası iyileşmeyi süratlendirmek için zorunludur. Morluklar ıslak teknikte kuru tekniğe oranla oldukça azdır ve 2-3 haftada tamamen kaybolur. Ağrı yok denecek kadar azdır kuru teknikte çok fazla ve hastalar ancak Liposuction yapılan yerlerine bastıklarında ezik, çürük ağrısı duyarlar.
Baskılı korse kullanımı Liposuction yapılan bölgenin baskı altında yakalanması hem kan toplamasını önlüyor hem de erişecek ödemi eksiltiyor. Hasta bu baskı sayesinde daha düzgün konturları elde edebiliyor. Bu sebeple hastalara 3-6 hafta vakit ile ısrarla öneriliyor. OP.DR.NURİ BATTAL 

Yafta Estetik Beden Estetiği yağ aldırma liposuction Liposuctionun Uygulandığı Yerler

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?